Til mark- og slukfiskerne i Renaelva
 

Når det gjelder rekrutteringen av nye generasjoner sportsfiskere er markfiske, slukfiske og pilking inngangsporten til den lidenskapen vi selv føler for vårt fiske. Det var vel slik vi alle startet vår ferd som stangsvingere, der håpet om spenning og fangst hele tiden har vært den største drivkraften. Kameratskap med felles forventninger, og naturens balsam for sjelen er noen av de ingrediensene som får vinteren til å føles utholdelig, og gjør mange av oss i stand til å takle brorparten av de bratte motbakkene som så ofte dukker opp når en minst forventer det. Disse gledene vil følge de fleste av oss hele vårt oppegående liv, og kanskje som vemodsfylte,  gode minner den dagen fiskestanga blir lagt på hylla for godt.
 


De siste årene har antall fluefiskere økt i antall. Jeg husker mine første turer til Renaelva der jeg kun hadde med meg fluestanga. Dette var på 80-tallet, og man kan trygt si at fluefiskerne i elva var i mindretall. Ikke kunne jeg navnet på fluene som klekka, kastinga førte til uttallige timer med klatring i busker og trær for å redde den dyrekjøpte flua, og fortommene mine ble fort alt for korte. Noen ganger var jeg nok på nippet til å gi opp hele fluefiskinga. Jeg husker at en kamerat og jeg hadde fiska i en ganske grunn glattstrøm i flere timer. Vi fikk riktignok noen småharr, men større fisk sto utenfor vår rekkevidde. Der vi sto i våre vadestøvler og med svært begrenset kasteteknikk, tror jeg nesten at jeg var i ferd med å resignere. Da kom det en svensk fluefisker gående. Han spurte om vi hadde fått fisk, noe vi avviste siden de harrpinnene vi hadde klart å lure knapt var noe å vise katta når vi kom hjem. Han oppdaget raskt de flotte vakene som hadde frustrert oss så mye, og spurte hvorfor vi ikke prøvde oss på de flotte harrene. Nei, det var ikke så farlig for oss, han måtte bare fiske på dem, vi var egentlig ferdige med å fiske for dagen, vi! Svensken, i flotte neoprenbukser, vada forsiktig ut i elva, begynte å luftkaste mens han stadig slapp ut mer snøre. Kommet kanskje femten meter ut i strømmen presenterte han tørrflua si feiende flott for en vakende fisk tjue meter lenger ut. Flua ble borte i et forsiktig vak, svensken ga tilslag, og snart lå en kilosharr og sprellet i håven. Da snudde kameraten min seg mot meg, og sa: ”Hva faen er det vi gjør feil?”
 


Nå mange år senere, har tanken slått meg; hva hadde skjedd hvis denne svenske fluefiskeren hadde tatt motet fra meg? Forhåpentligvis hadde jeg fortsatt dratt land og strand rundt med haspelstanga mi. Sannsynligvis hadde ergrelsen over at jeg hadde måttet gi opp noe som jeg hadde vært fast bestemt på å lære meg fortsatt sittet i bakhodet. Det er ofte lettere sagt enn gjort å legge de tapte slag bak seg. På meg virker det overveiende sannsynlig at min reaksjon på egen utilstrekkelighet ville ført til aggressive reaksjoner overfor alle som argumenterte for hvilke fantastiske gleder fluefisket ga dem. Min reaksjon på fluefiskere som ville prøve å overbevise meg om at deres måte å fiske på var mer edel og flott enn min måte å drive slukfiske i Renaelva på, kan nok de fleste av dere som har lest mine innlegg gjette korrekt på. Og samme hvor mye jeg vrenger hjernen  kommer jeg aldri til en annen konklusjon enn denne: Jeg ville vært i min fulle rett til å reagere. Og like sikker er jeg på at de som aldri har fisket med annet enn mark eller sluk fordi dette er den måten å fiske på som tiltaler dem, også er i sin fulle rett til å reagere på slike holdninger. Hvor mange nedlatende fluefiskere som trengs for å kunne utøve en holdning som virker sårende på de som ikke er fluefiskere, vet jeg ikke. Hadde det kun vært én fluefisker i hele Renaelva i løpet av de siste ti årene, kunne han ha sagt så mye negativt han ville om agn- og slukfiskere. Hans meninger ville knapt vært merkbare siden han var en ensom svale. Han hadde nok heller vært litt av en kuriositet, som mange smilende ville trukket på skuldrene av.

Nå som fluefiskerne har blitt i flertall langs Renaelva, kan det hende at dette pålegger oss som utøver denne, etter vår mening flotte sporten, et større ansvar overfor de som av forskjellige årsaker – mer enn gode nok uten forklaringer – ikke bruker fluestang under utøvelsen av sin lidenskap for fiske. Nå er ikke dette ment som kritikk av gjeldende forvaltning, heller som en mager trøst for alle de som føler at deres meninger er tilsidesatt og vist lite hensyn. Jeg vet om mange fluefiskere som deler mine meninger om dette. Jeg vet også om noen som ikke har noe i mot agn- eller slukfiskere, men som føler at det er for sterke motsetninger i synet på forvaltning og hensyntagen til andre fiskere. Det finnes skrekkeksempler fra begge leire. Det kan imidlertid tenkes – dette er selvfølgelig bare mine egne tanker – at vi i fremtiden vil være avhengige av hverandre for å kunne ha muligheten til fortsatt utøvelse av sportsfiske. Jeg skal ikke komme inn på årsakene til disse tankene, bare på mitt sedvanlige vis poengtere at jeg kan se mange svarte skyer tårne seg opp i horisonten for de neste generasjoner sportsfiskere. Derfor er det mitt ønske for fremtiden at de forskjellige måtene å utøve vår lidenskap på blir likestilt. Dette forutsetter imidlertid at vi alle har respekt for hverandre. De mest provoserende handlinger og utsagn fra begge leire bør tones ned etter beste evne. Så håper jeg at vi i fremtiden bruker mer energi på å ta vare på bestandene av fisk enn vi bruker på å ta knekken på hverandre. Jeg lover å skjerpe meg så godt jeg kan.

Jostein Berg