Innhold fra en harrmave
En harr på ca 500 g, tatt på ei CDC-tørrflue i Glomma i Elverum i kveld, hadde følgende godsaker på menyen: Mange små, sorte insekter, noen landbiller, en del knøttsmå, svakt bøyde vårfluehus av sand, to vårfluepupper i klekkestadiet, ei voksen vårflue, noen få 12 mm lange maur og to 21 mm kjempedigre hestemaur. Dette er et VELDIG interessant innhold for fluefiskere. Det absolutt hotte av det hotte du som tørrfluefisker kan oppleve i Glomma er uinder gode sverminger av den kjempedigre hestemauren. La oss håpe at de få maurene jeg fant i harrmagen og de få jeg så på vannflata er en indikasjon på at en stor maursverming er like om hjørnet.

Hvis det er vind under svermingene blåser maurene utover vannflata og blir tatt av harr og ørret. Det kan gå mange år mellom hver gang du får oppleve gode sverminger, men du bør ALLTID ha med deg noen store maurimitasjoner i boksen når du drar til Glomma. For mange år siden opplevde jeg en utrolig sverming av hestemauren. All fisk i Glomma var oppe og vaka og harren hadde skikkelig kulemave. Når jeg spretta opp fisken for å se på maveinnholdet var det en tørr (!) masse av levende insekter inne i maven på harren. Jeg husker også at jeg forfulgte en maur innover land. Så snart den hadde landa tok den bakbeina og gned av seg vingene. Ganske rart. 

Stomach content of a grayling
This evening I got several graylings on dry flies. All graylings that was rising took my CDC dry fly. The grayling had eaten many small, black insects, some caddis pupaes and winged flies, some terrestrials of different kinds and some ants. The biggest ant is 21 millimetres long. With heavy svarming of this ant, you could have the best dry fly fishing of the year.


Back to homepage: www.glommaguiden.com