Årets første fluefisketur
Det er neppe så mange andre fluefiskere i innlands Norge som har starta fluefiskesesongen 1. nyttårsdag. Det gjorde vi, Roy Peistorpet,
Trygve Rolfsnes, Jan Erik Lund og undertegnede. Håpet var å finne fiskeplasser som ikke var dekket av is. Det var ikke bare like lett. Den første plassen vi sjekka var ei bakevje der det vanligvis er et utmerket fiske sommerstid. Problemet i dag var at isen dekka hele bakevja og dermed plassene med nesten stillestående vann der vi regna med at fisken befant seg.

Vi brøt antagelig alt det som finnes av sikkerhetsregler for ferdsel på is. Men heldigvis, vi hadde ingen uhell. Det mest dristige stuntet sto antagelig undertegnede for: Å ake seg ut mot iskanten uten å vite noe om istykkelsen for så hoppe uti strømmen uten å se bunnen da den var dekket av sarr (sarr er snø som ligger under isen) er kanskje på grensa til å være dumt.

Forholdene på dette stedet var så dårlige at vi svetta oss tilbake til bilen etter kun få minutters fiske og kjørte nordover langs østsiden av Glomma. Vi fryktet at alle plassene med forholdsvis rolig vann var dekket av is, men vi fant heldigvis ei bakevje med forholdsvis sakteflytende vann med tydelig strømkant. Sommerstid er denne plassen en god fiskeplass.  Hvis det sto harr på denne plassen burde det være mulig å i alle fall å få et napp når man fisket med tjekkisk nymfeteknikk. I dag var det imidlertid heldødt.

Den eneste erfaringa jeg har fra Glomma vinterstid er isfiske. Jeg har fått godt med harr ved isfiske fra isflak med vanndybde på kun få desimeter. Hva er en god fiskeplass for fluefiske i januar? Oppsøker harren plasser som er dekket av is nå på vinteren? I dag var det -5, nordavind og stigende vannstand (i forgårs lå vannstanden på 178,41, i går 178,44 og i dag 178,53). Er dette grunnen til det dårlige fisket? Jeg er skeptisk til både nordavind og stigende vannstand. Burde det være solskinn? Finner harren fram til steder med varmere vann? Samles harren på dype, stillestående høler? Hva med tidspunktet på dagen? Ved isfiske i Glomma er det helt klart best i grålysninga. Mange spørsmål - ingen svar.

Nå må man kanskje vente til insektlivet kommer i gang mot slutten av mars før det er noen vits i å fukte fluelina. Den uten sammenligning beste fisketuren jeg noen gang har hatt i Glomma på de 32 årene jeg har bodd her i Hedmarks Perle, Elverum, var en varm 1. april for mange år siden.
 
 
Early flyfishing in the river Glomma
I am quite sure that we were the first to wet a flyline in inland freshwater in Norway this year. We had hoped that it could be possible to get a grayling on deeply fished nymphs. But the ice covered most areas with a slow current - the areas where we had expected to find som fish. But we got no graylings even on a place where the fishing was be very good 30 days ago. But even with no fish we had a nice trip.


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com