Noen bilder av vårfluer

Disse bildene ble tatt under De Nordiske Jakt og Fiskedager i helga. Jeg fikk dessverre beskjed for seint til å få fotografert vårflua når den krøp ut av puppehylsteret.
 
 
Bildet over viser ei vårfluelarve som kryper rundt på bunnen. Enkelte vårfluearter bygger larvehus av sand, småstein, plantematerial eller annet. Larvehuset beskytter larva mot predatorer som feks fisk.
 
 
Bildet over viser ei "moden" vårfluepuppe like før den skal klekke til voksent insekt. Vårfluepuppa er fjernet fra puppehuset av sand. Slike puppehus er vanlig å se under litt større steiner i Glomma eller Rena. Vårfluepuppa svømmer opp til vannflata og videre inn mot land og kryper opp for å klekke til det voksne insektet med vinger. Dette skjer ofte om kvelden eller natta, og denne puppeaktiviteten er en av grunnene til det spennende tørrfluefiske man kan ha nær land om kvelden/natta på denne tiden av året.
 
 
Hos denne vårfluearten kryper puppene opp på land for å klekke til voksent insekt med vinger. Andre vårfluearter kan klekke under vann eller i vannflata. Du bør ha fluer som imiterer disse stadiene. Det tomme puppeskallet fra en nyklekket vårflue kan sees i bakgrunnen.
 
 
Ei nyklekket, fullt utviklet vårflue venter på at vingene skal folde seg helt ut.
 
 
Er jeg ikke fin?


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com