Farger på kroker

Det er laget kroker i massevis av farger – sorte, blanke, røde, blå, grønne, brunerte, gullfargede, rosa og i mange andre farger. Det jeg ønsker meg er  hvite, mattlakkerte tørrfluekroker. Hvite fordi det er min erfaring at en fisk som tar en flytende tørrflue stort sett tar den nedenfra. Fisken ligger alltid under flua og ser opp mot flua som er i kontrast mot en lys himmel, og hadde kroken vært hvit ville den vært mindre synlig. Fargen på alt som finnes av tørrfluekroker er enten sorte eller brunerte, noe som betyr at kroken alltid er maks synlig mot den lysere himmelen. Tanken om hvite tørrfluekroker stammer fra en kjent, engelsk fluefisker (som jeg ikke husker navnet på i farten) som skrev om slike kroker for over 100 år siden. 

For at krokene skal bli sterkere blir de slått flate slik at det blir to plane, skinnende flater ved krokbøyen. For mange år siden drev jeg og dykket, og i forbindelse med en TV-produksjon for NRK om Torill Kolbu, Fluenes Dronning, filmet jeg ei tørrflue under vann slik fisken ser den, underifra, mens den fløt nedstrøms i Renaelva. Vannflata var småkrusete slik at flua bevegde seg i takt med bølgene. Da observerte jeg noe MEGET interessant: Sol og himmellyset ble reflektert fra de flate, skinnende sidene på krokbøyen. Dette var MEGET tydelige og sterke reflekser.  

For all fisk må sterke reflekser fra kroken være utrolig spesielt og unaturlig. Jeg er HELT overbevist om at slike undervannsreflekser kan være en av grunnene til at fisk mange ganger snur like før de skal ta flua. Jeg veit at blekksprut kan se polarisert lys og bruker denne egenskapen for å fange byttet. Hvis det er slik at også fisk kan se polarisert lys, vil refleksen fra metallflater være ekstra unaturlige, fordi metall har en spesiell egenskap: Reflekser fra metall er upolarisert lys. (Derfor er det umulig å fjerne reflekser fra metall med polafilter). Reflekser fra overflater på alle andre stoffer er polarisert. (Det er derfor vi bruker polabriller for å fjerne reflekser fra vannflata). Nå kommer jeg endelig til neste poeng: Hvis den hvite kroken også hadde vært matt, ville det ikke bli noen reflekser fra kroken som kan skremme fisken.  

Med en hvit og matt tøffluekrok ville man altså oppnå to ting: Å få en krok som vil være mindre synlig for fisk, samt en krok som ikke reflekterer lyset fra skinnende metallflater. En slik krok vil være en bedre og mer effektiv tørrfluekrok.

Men den helt ultimate og fullkomne fluekroken ville være laget av et glassklart kunstoff sterkere enn stål med samme brytningsindeks som vann: Da hadde den blitt usynlig i vann. Men det går nok noen år før Mustad produserer slike kroker.

 


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com