Noen glimt fra min fluesamling.

Jeg er samler av natur og hva er da mer naturlig enn å begynne å samle på det som angår en av mine yndlingshobbyer, fluer og fluefiske? Selv om det er flere år siden jeg har kjøpt noen gamle fluer, har jeg da i årenes løp samlet massevis av gamle fiskefluer og endel meter med nye og gamle fiskebøker. Det å ha en liten samling av gamle fiskefluer- og bøker, gir en egen dimensjon til fluefisket mitt.
 
En liten, fulldresset laks- og sjø-ørretflue med gutøye. Gut er en tråd laget av silkekjertlen til silkespinneren.
En boks med gamle laks- og sjø-ørretfluer med gutøye.
 
Ørretfluer med gutfortom. Når guten er tørr tåler den ingenting før den brekker, så gutfluene måtte fuktes i ca 30 minutter før de kunne brukes. Dette ble gjort i en fluepung av lær med blad av filt. Filten ble fuktet og fluene ble lagt mellom to fuktige filtlag. Da fikk guten styrke og smidighet.
 
Ørretfluer med gutfortom. De største fluene er imitasjoner av May-flies - ephemera døgnfluer.
 
Ørretfluer med gutfortom.
Gamle Mustad-fluer
 
Noen telefluer i originalboks. Er det noen som har informasjon om disse fluene?
 
Noen formstøpte, flytende fluer. De er beregnet å kastes med fluestang.
 
Ei gammal parachute-flue.
Ei flue bundet av den kjente amerikanske fluefiskeguruen Lee Wulff.
 
Fluer bundet av den kreative, russiske fluebinderen Vladimir Markov. Han lagde sine egne kroker og er mest kjent for sine Holey Head fluer med metallhode.
En hyggelig julegave fra ekteparet Igor og Nadica Stanceva. De er meget dyktige og har god greie på fisk og insektene fisken spiser, noe som gjenspeiles i fluene de binder.
 
Tørrfluer bundet George F. Grant fra Montana i USA. Han brukte hår i stedet for hackle. "Hårhacklet" lagde han ved å binde håret til bindetråden ved hjelp av den samme knuten som parykkmakere bruker for å lage parykker. Dette er helt klart en teknikk som har potensiale for kreative fluebindere!
 
Ei interessant, 79 - 80 år gammal flue med gutfortom. Det interessante med flua er kroken som ikke har noen agnor men en bøy i krokstålet i stedet for agnor. Noe å tenke på for krokfabrikanter som som et alternativ til moderne, mothakerløse, catch-and_release kroker?
Et knippe med et halvt dusin, gamle, engelske våtfluer med gutfortom.
Forsiden til boka A Quaint Treatise on Flies anf Fly Making av Aldham. Dette er en kjent praktutgave der det foruten tekst og bilder er festet ordentlige fluer (og fluebindemateriell) til spesiallagde sider.
 
En av sidene i Aldhams bok.
Fra en av sidene til praktutgaven av Dry Fly Entomology av Frederic M. Halford. I et eget bind er det festet 100 ordentlige fiskefluer.
Frederic M Halford er tørrfluefiskets far. Halford levde i England og fisket i engelske kalkelver i Syd-England. Det er noe eget å ha signaturen!
 
Fra e nav sidene i Dry Fly Entomology. Det er brukt skjell fra gjedde til vingene i flue nr 61 - Pike-Scale Black Gnat.
 
 
 
 


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com