Det var ikke bare undertegnede som hadde tatt turen til Rødstrekket i dag. Det ble etter hvert 5 kajakker, en lokal sluk og fluefisker i robåt (han tok alle fiskene han fikk. En av de som ikke bryr seg om fiskekortreglene) og Renaveteranen Terje Refsahl. Terje kjenner Rena godt og fisker elva intelligent. Her venter han på det han veit vil komme: Vårfluepupper som stripede svømmer i vannflata inn mot land og vakende gampefisk som forsyner seg av dem. Terje hadde et godt puppefiske lørdag for noen dager siden.

Strandkant Renaelva

Det er spennende å gå med lykta langs land for å studere insektlivet. Jeg hadde håpet å få fotografert ei vårfluepuppe som klekket, men det var ingen å se i de 30 minuttene jeg prøvde.

Ser du døgnflua på bildet?


Denne vårflua satt på en liten stein. Det er mulig at den var ei svømmepuppe for få minutter siden.

Det var godt med små, svarte fjærmygg(?) på alle steiner. Det var også noen få døgnfluer og små vårfluer.


Det var gledelig mange fingerlange ørreter å se - i alle fall en per meter strandlinje. Rekrutteringa av ørret synes å være i orden i Renaelva.

Litt tidligere på året var det mye harryngel å se langs land. Så rekrutteringa av harr er også god.


Fiskerapport:

Sted: Rødstrekkninga.
Tidspunkt: 1903 - 2310.
Vær: Fint, vindstille og varmt.
Vannstand: Veldig lav, jeg vil tro rundt 246,30, langt under normal vannstand.
Vanntemperatur: Høy, hele 17 grader.
Insektliv: Lite, noen få døgnfluer og vårfluer. Så en stor steinflue, Dinocras cephalotes på vannflata. Ut på kvelden når det begynte å bli mørkt kom stripende vårfluepupper i vannoverflata.
Fiskefluer: Prøvde først CDC-nohackle siden den allerede satt på fortommen. Det hoppet en pen harr klar av vannet for å ta flua, omtrent på det første kastet. Jeg er ikke overbevist om at den tok fiskeflua mi som ei døgnflueimitasjon men heller som ei vårflue på grunn av voldsomheten. Ut på kvelden, når det ble liv i vårfluepuppene, gikk jeg over til ei flavtflytende vårfluepuppeimitasjon som jeg stripte i vannflata. Flere pene harr reagerte positivt på det fluevalget.
Diverse: Skuffende å se at en lokal flue- og slukfisker ikke bryr seg om fiskekortreglene. Han tok det han fikk av fisk.


For et par dager siden (lørdag 14. august) så det slik ut i Rena syd for der Julussa renner ut i Renaelva. Sikten i vannet lå på ca 0,7 cm. Grumset skyldes det VOLDSOMME regnværet som gikk i de nordøstlige delene av Elverum kvelden før. Flere veier ble skylt bort av vannet noe som har skapt store problemer for enkelte lokalsamfunn.

Jeg hadde planlagt en fisketur til Renaelva denne dagen, men snudde og dro tilbake til 46 tommer LED'n og dårlige amerikanske TV-filmer når jeg så dette triste synet. Det var dumt gjort for det var klart vann i Rena nord for innløpet av Julussa, og fisket på kvelden/natta hadde vært utmerket.


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com