Du lurer sikkert på hva en harr som ble tatt på ei tørr CDC caddis i går ettermiddag i Glomma utafor museet hadde i maven? Her ser du resultatet: 3 brune, lange 9 mm biller, en voksen danica/vulgata og ei danica/vulgata-nymfe, ei voksen steinflue, 3 modne vårfluepupper, to landinsekter med vinger, noen få sorte fjærmygg (eller hva det nå var), en god del modne døgnfluenymer av forskjellig slag og en god del snegler (ca 10 stk). Det er påfallende at det ikke var noen voksne vårfluer eller døgnfluer (bortsett fra den ene danicaen/vulgataen). Hva forteller dette maveinnholdet deg? At harren tok det som kom drivende på eller like under vannflata samma hva det var av insekter. Siden døgnfluenymfene er modne vil det komme en døgnflueklekking i Glomma snart. Den har også kost seg på bunnen med å spise snegler.

Harren, som veide ca 0,5 kg, tok CDC-flua med et høyt hopp over vannet, noe som kan være typisk for fisk som spiser vårfluer.

Det var nesten ikke insekter å se på vannflata og lite insekter å se i lufta og få vak. Men hvis man kom i god posisjon på vakende harr tok de alltid flua. Det jeg så av insekter på vannflata var danica/vulgata, noen få mindre døgnfluearter, svømmepupper og små, stripende vårfluer. Været var stort sett fint med vindstille, men det blåste litt opp i forbindelse med en lett regnbyge på kvelden. Vannstanden var 178,65, ned 8 cm siden i går (synkende elelr stabil vannstand er gunstig). Vanntemperaturen var 13 grader.

Bilde av maveinnholdet fra harr i Glomma
 
 


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com