Militær øvelse i Rena
Jeg prøvde meg i Rena i dag. Noe av det første jeg opplevde var at en stor, militær gummibåt komme farende opp mot stryket ved Velta der Søndre Osa renner ut i Rena like nord for Løpsjøen. Bildet viser at de spenner et tau tvers over elva. Det viste seg dette var en opptakstest til militært personell. De kom padlende i to store gummibåter og fortøyde seg i tauet som var spent over elva. Der lå de å padla midt i den sterkeste strømmen. Etter å ha padla en stund regner jeg med at de fikk rimelig høy puls. Da bar det rett i land til avkjøling. Og avkjølinga bestod i å dyppe seg helt under i det kalde elvevannet. Så var det ut i båt og padle, inn og dyppe seg, osv. Slik fortsatte de i mange timer! Helt klart en meget tøff og hard opptakstest både fysisk og psykisk!!

Denne øvelsen var helt lovlig, da berørte parter var informert på forhånd. Dette er en årlig opptaksprøve for nytt, militært personell. Men jeg stiller meg følgende spørsmål: Hvorfor må denne opptaksprøven foregå i en av Sør-Norges beste og mest populære fiskeelver Renaelva ved en av de mest populære fiskeplassene i beste fisketid i fellesferien? Og hvis de først skulle være i Rena, hvorfor ikke velge et tidsrom der det ikke er fiskere i elva. Denne testen kunne jo like godt ha starta klokka 0800 eller for den slags skyld klokka 0600 om morgenen! Jeg kan ikke se noen militærfaglig grunn for at denne opptaksprøven ikke kunne foregå i Glomma! Enhver militær aktivitet i fiskeelver vil være konfliktfylt, og da bør forsvaret velge områder med så lavt konfliktnivå som mulig. I Åmot vil det være Glomma.

Det virker dessverre som om forsvaret prøver å holde et så høyt konfliktnivå som mulig når det gjelder aktiviteter i Rena. For en del dager siden kjørte en millitær gummibåt helt opp til Deset. Denne turen kan muligens være litt mer tvilsom når det gjelder lovlighet. Turen skulle være for å undersøke bunn og grunnforholdene i elva. Alle berørte parter var i denne forbindelse ikke informert, og turen gikk på kvelden i beste fisketid. Hvorfor tok ikke forsvaret denne turen i vanlig arbeidstid når det ikke er så mange sportsfiskere i aksjon? I stedet for å kjøre oppover elva i en stor og kraftig gummibåt, hvorfor ville de ikke drifte nedover fra Deset uten motor? Eller enda bedre, sende folk nedover elva fra Deset iført våtdrakt og dykkermaske? Jeg har sjøl gjort dette, og det funker utmerket! Ellers kan jeg jo anbefale forsvaret å kjøpe GLOMMAGUIDEN og studere kartene og flyfotoene. Mye av den elve-informasjonen de er interessert i finnes allerede her.

Ellers kan det nevnes at fluefiske (tørrflue/gold-head) etter fisk med fettfinne var heldødt. Men når jeg prøvde med poppers etter gjedda ble det SKIKKELIG action!! Hadde på DEN gjedda. Og så på poppers! Det var gøy så lenge det varte! Desverre sviktet noe av redskapen, og gjedda svømmer blid og fornøyd med en korkpoppers i kjeften. Hvis du får ei stor gjedde i Rena med en korkpoppers i kjeften vil jeg gjerne ha tilbake poppersen.

Military activity in the river Rena
One of the most popular fishing rivers in the southern part of Norway is the river Rena in Åmot county. The river has a good population of BIG trout, grayling and white fish. But there is an increased military activity in the county, and this activity often comes in conflict with outdoor activities like sport-fishing. Today they fastened a rope across the river as a part of an exercise. But why could’nt this exercise have been arranged in the river Glomma just a few kilometers away? And why did they arrange it at one of the most popular fishing places in the best fishing time of the day?

I tried to get some graylings, trouts or white-fish on my flies, but with no luck. Then I tried to get some pikes on floating poppers. Action! I hooked and lost a GIANT pike. Without doubt the biggest I have ever hooked.