LITT AV HVERT OM RENA

Følgende er tatt fra boka: Beskrivelse af Glommen ved G. Sætren, Kristiania 1904

 

Rena flyder ud af Storsjøen under navn af Søndre Rena. Den løber i sydlig og sydøstlig retning med jevn strøm og er delvis farbar. Den er på begge sider indesluttet af fjeld, men har flade strandbredder, undtagen paa vestsiden nærmest Storsjøen, hvor bredderne er temmelig steile; bredderne er ogsaa i Haugedalen meget bratte paa begge sider.

 

Elvens bredde er fra 120 – 200 m.; dog har den ca. 1,4 km ovenfor gaarden Ottershaugen et trangt sted, kaldet Løbet, hvor bredderne kun er 10 – 20 m.; paa begge bredder haves her fjeld.

 

Efter at have forenet sig med Osa falder Rena i Glommen lige i øst for Aamot kirke og 211 m.o.h. Dens længde fra Storsjøen til udløbet er 35,4 km., og faldet i Søndre Rena er 41,7 m ved almindelig vandstand. Heraf er omtrent 10 m. paa strækningen fra Storsjøen til Rødsbakken. Den mellem Rena og Glommen udstikkende jordtange kaldes Nesvangen. Fra Storsjøen til Deset har Rena i regelen en dybde (ved laveste vandstand) af 2,5 – 3 m., undtagen i strømmene, hvor dybden ved lavvand til dels kun er 1 à 1,5 m.

 

De vesentlige strømme paa denne strækning er:

1. Ørretstrømmen                     500 m lang med 1 m fald.

2. Ytrestrømmen                       170 m. lang med 1,85 m fald.

3. Grønvoldsstrømmen              1130 m. lang med 1,5 m. fald.

4. Raustrømmen                       1880 m. lang med 2,8 m. fald.



Søndre Rena sett fra Løpet og nordover mot Granrusta, 05.06.1941.
 

Fra Deset til udløbet i Glommen findes flere stryk og grunde steder og desuden følgende betydeligere strømme:

1. Malungen                             125 m. lang med 0,9 m. fald.

2. Brandstrømmen                    375 m. lang med 1,85 m. fald.

3. Granholtstrømmen                95 m. lang med 0,7 m fald.

4. Osstrømmen                         180 m. lang med 6,5 m. fald.

5. Jørgenstustrømmen               250 m. lang med 1,3 m. fald.

6. Granruststrømmen                1355 m. lang med 6,5 m. fald.

7. Løbet                                   88 m. lang med 1,7 m. fald.

8. Julusstrømmen                      910 m. lang med 6,3 m. fald.

 

Det fra Storsjøen kommende tømmer opsamles paa en atholdslændse ved gaarden Løset – ca. 3 km. nedenfor Storsjøen -, hvorfra det slippes nedover i passende partier.

 

Tømmer, som leveres til Søndre Rena, udflødes i regelen, før der kommer noget fra Storsjøen.

 

Til Søndre Rena er i tiåret 1893 – 1902 gjennemsnitlig leveret 6 059 tylvter aarlig. Største kvantum havdes i 1900 med 9 302 tylvter, mindste i 1893 med 3 540 tylvter.

 


Søndre Rena var ei viktig fløtingselv i gamle dager. Dette bildet ble tatt i 1916 ved Osøra.

 

Langs elven findes flere velter, hvor tømmer kan beskadiges og slaaes itu ved udrullingen, som ved Langflesvelten ovenfor Deset, Melgaardsvelten ved Deset, Løbvelten og Bergerløkvelten, samtlige paa høire side, samt Storstokrenden paa venstre bred.

 

Efter at der i 1856 var dannet et interessentselskab til anskaffelse af dampskib paa Storsjøen, ønskedes elven farbargjort ned til Deset for et 31,4 m. langt dampskib, som var 4,4 m. bredt i bunden, 7,8 m. over hjulkasserne og 0,8 m. dybtgaaende. Arbeidet blev ogsaa udført, idet en rende oprenskedes i de ovenfor Deset værende grunde stryk, hvilken rende til dels har bevaret sig. Dampskibet blev sat sammen ved Deset og passerede op elven til Storsjøen, men nogen dampskibsfart på elven kom ikke i gang.

 

I 1870 opgjordes en plan for kanalisering af elven ned til Rena jernbanestation, hvilken antoges at ville koste 48 800 kr.; arbeidet kom dog ikke til udførelse.

 

Af Renas hele nedslagsdistrikt, 4124 km.2, falder de 1384 km.2 paa det betydelige bivasdrag Osa, som den optager 10 km. ovenfor udløbet i Glommen.

 

Umiddelbart ovenfor udløbet i Glommen haves en ny bro over Rena med to 40 m.s spænd.



Geir Kjensmo har kommet i god posisjon for å kaste på en stor ørret som begynte å vake når sola gikk ned. Det er populært å fiske fra
kano, kajakk og båt i Rena. I Kanalen nedstrøms Storsjødemninga er det ei strekning der båtfiske er forbudt.

 

Kraftverk og kraftverksdemninger i forbindelse med Renaelva

Osenreguleringen:

Allerede i 1850 var det en fløtingsdam av tre i Valmen i Søndre Osa ved utløpet av Osensjøen. Fra 1917 ble den benyttet til regulering av vannstanden i Osensjøen i forbindelse med en midlertidig statsregulering.



Bildet viser den gamle fløtingsdammen av tre i Valmen der Søndre Osa renner ut av Osensjøen
 

Den 5. juli 1928 ble det gitt konsesjon for en permanent regulering av Osensjøen. Dammen ble tatt i bruk i 1941. I 1981 ble dammen bygget om slik vi kjenner den som i dag. Det er en fisketrapp nedstrøms dammen på sydsiden av Søndre Osa. Senhøstes og om vinteren går det ikke vann i trappa.

 

I Søndre Osa ligger det to gamle kraftverk, Kvernfallet: Det var Glommens og Laagens brukseierforening (GLB) som bygde det første Kvernfallet som ble satt i drift i 1936. Kraftverket utnytter et fall på 18 meter. Høsten 1939 overtok Åmot kommune kraftverket og anlegget ble utvidet i 1944. Etter utvidelsen i 1944 har kraftverket gått med sine to aggregater fram til det ble stoppet for opprusting ved påsketider 1999. ”Nye” Kvernfallet kraftverk ble satt i drift i januar 2000. Det benytter samme fallhøyde som det gamle, men det nye aggregatet på 1500 kVA gir dobbelt så stor produksjon (med samme vannmengde) som de to gamle aggregatene til sammen. Osfallet kraftverk fra 1914: Osfallet kraftverk ble ombygd for drift med redusert vannføring. Fallhøyden er 14 m. Vannet fra Osfallet kraftverk går ut i Søndre Osa som renner ut i Rena ved Flåtestøa i nordenden av Løpsjøen.


Osfalldammen i Søndre Osa i 1984.

 

I årene 1977 – 1981 ble det bygget et nytt kraftverk, Osa kraftverk, som fikk vann fra Osensjøen via en 14 km lang tunnel. Det utnytter et fall på 198 m. For hver kubikkmeter vann som går gjennom turbinene produseres det 0,46kWh. Kraftproduksjonen på ca 261 mill kWh er nok til å dekke kraftbehovet til ca 10 000 eneboliger. Vannet fra kraftverket renner ut på østsiden av Rena like syd for Rødsbrua.

 

Storsjøen:

Den første dammen i enden av Storsjøen var en bukkedam av stein og tre som ble bygget i 1940. Reguleringshøyden var 1,5 m. Den 25.7.1947 ble det gitt konsesjon for å regulere Storsjøen med 3,64 m. I 1968/69 ble den nye konsesjonshøyden tatt i bruk samtidig med gjennomføringen av Rendalsoverføringen (Glomma – Rendalen). I 2000 ble det gitt konsesjon for å regulere Storsjøen med ca 10 m. Storsjødammen slik vi kjenner den i dag ble bygget ved Breiviksstrømmen 4 km syd for det egentlige utløpsoset fra Storsjøen. De beste og mest legendariske fiskeplassene i hele Rena lå på denne 4 km lange strekninga. Storsjødammen er en reguleringsdam, og det produseres ikke kraft ved selve dammen. Det er bygget en fisketrapp på østsiden av dammen. Det går ikke vann i trappa om vinteren. I forbindelse med bygginga av dammen ble det gravd ut kanaler oppstrøms og nedstrøms Storsjødammen. Blant oss sportsfiskere kalles kanalen nedstrøms demninga rett og slett for Kanalen.

 

Rendalen kraftverk:

I Glomma ved Høyegga i Rendalen kommune ble det bygget en dam som via en 29 km lang tunnel leder vannet til Rendalen kraftverk. Kraftverket utnytter et fall på 210 m og produserer 646 mill kWh pr år. Av kraftverkene som ligger i forbindelse med Rena er Rendalen kraftverk det som produserer mest strøm. Det overføres ca 55m3/sek glommavann fra Høyegga til Rendalen. Det er et krav at det skal gå en viss mengde vann på Stai. I tørkesommre med lite vann må Høyeggadammen slippe så mye vann at minimumsvassføringa på Stai opprettsholdes. Det er regulanten som har ansvaret for vannstandsmålingene som sjekker at det går nok vann i Glomma ved Stai i Storelvdal. Vannet fra Rendalsoverføringa renner ut i Nordre Rena et stykke oppstrøms Lomnessjøen nord for Storsjøen.

 

Løpet kraftverk:

Løpet kraftverk ble satt i drift i 1970. Kraftverket ligger i forbindelse med en dam, Løpsjødammen, som demte opp ca 5 km med interessante strykpartier av Rena. Kraftverket utnytter det opprinnelige vannet som gikk i Rena + de 55m3/s med glommavann som kommer via Rendalsoverføringa. Løpet kraftverk er et elvekraftverk og dammen benyttes i praksis ikke til reguleringsformål, men kun for å få en skikkelig fallhøyde på vannet til Løpet kraftverk. Kraftverket produserer ca 118 mill kWh. Det er bygget en fisketrapp på østsiden av Rena nedstrøms demninga. Det går ikke vann i trappa vinterstid.

 

Fordeler ved at Rena har blitt ei regulert elv:

Jeg ser noen fordeler ved at Rena har blitt ei regulert elv:

 



Gammarus er et lite krepsdyr som lever i sjøer eller i utløpsoset i elver som renner ut av sjøer. Jeg har funnet store mengder av
gammarus i Løpsjøen i forbindelse med en kjapp, 1 meters nedtapping av sjøen for noen år siden. Jeg har aldri sett gammarus i
Kanalen nedstrøms Storsjødammen, men kanskje den finnes på de nærmeste kilometrene nedstrøms dammen? Kan det være en
av grunnene til at kanalen er så god fiskeplass?
 

Bakdeler ved at Rena og Søndre Osa har blitt ei regulerte elver:

Jeg ser mange bakdeler ved at Rena og Søndre Osa har blitt regulerte elver:

 

De nye fiskekortreglene.

Jeg hører med til den typen av sportsfiskere som fisker for min egen gledes skyld. Jeg er lystfisker. Jeg er veldig godt fornøyd med de nye fiskekortreglene!! De er framtidsrettet med det klare målet å skape ei attraktiv fiske-elv med mye stor ørret og harr! Nå har det vært fangstbegrensninger og streng regulering i noen år, og resultatet av dette begynner å vise seg: 2007 sesongen har vært den beste i manns minne. Jeg er fornøyd når det har blitt vanskelig å få ørret og harr under maksimumsmålet. Det at det er en stor sjanse å få stor ørret og harr i Rena øker min og andres fiskeglede, og det er dette som gjør elva så populær blant sportsfiskere. Den kritikken som har kommet er fra sportsfiskere som har vært vant til å ta all den store fisken de får. Me ndet er så enkelt at hvis alle tok all den store fisken de fikk ville det ikke vært stor fisk igjen i elva! Renaelva er ikke for de som har som viktigste mål med fisketuren å fylle fryseren med stor fisk men for de som har som viktigste mål å få stor fisk selv om de må slippe den tilbake i elva igjen! En stor honnør til Åmot Elvelag og til Tore Qvenild og Olav Berge som jobbet for å få de nye reglene på plass!

 

Kanskje til og med Østlendingen som var stappfull av negative innlegg og redaksjonelle artikler om de nye fiskekortreglene for et halvt år siden skjønner at det å innføre framtidsrettede fiskekortreglene ikke var så dumt?

 

Det som er litt vanskelig å forstå med de nye reglene er minimumsmålet på 60 cm for gjedda i Storsjøen. Det er vel ingen sportsfiskere over bleiestadiet som mener at ei gjedde på 60 cm er ei stor gjedde? Men når det er sagt mener jeg at denne dumme regelen ikke har noen som helst betydning for gjeddebestanden i Løpsjøen fordi det er så få som fisker etter denne fiskearten. Antall gjedder tatt av sportsfiskere i Løpsjøen er forsvinnende lite.

 


Ole Marius Ekeberg er en lidenskaplig Rena-fisker. Her har han fått ei lita gjedde i april på den strekninga av Løpsjøen/Rena der
det er lovlig å fiske hele året.

 

Med de nye og skjerpede fiskekortreglene burde oppsynet vært bedre. De burde være ute så ofte at de som fisker til stadighet møter fiskepolitiet. Nå går det årevis mellom hver gang man blir sjekket og det er for dårlig.

 

Jeg kunne ønske meg en forandring i fiskekortreglene for søndre Rena fra neste år: Forlengelse av sesongen slik at det ble lovlig å fiske med tørrflue hele året i hele elva. Da kan man få full glede av det seine høstfisket og det tidlige vårfisket.