Bindebeskrivelse for CDC-caddis

Materialer:
Krok: 10 til 18.
Vinge: CDC-fibre eller CDC-fjær uten midtstamme.
Kropp: CDC-fibre eller naturlig/syntetisk dubbing. 

1: Fest tråden og surr bakover krokstaftet til der krokbøyen begynner.

2: Ta en CDC-fjær og stryk fibrene slik at de står vinkelrett ut fra fjærstammen. Så tar du en liten papirklemme og klemmer over fjærfibrene (halveis inn få fibrene). Klipp fibrene langs fjærstammen

3: Jeg bruker Serafil bindetråd som består av to tvinnede fibre. Med dubbingnåla kan jeg dele tråden og med hjelp av papirklemma plassere CDC-fibrene midt i bindetråden. Hvis du ikke bruker Serafil bindetråd kan du bruke din vanlige bindetråd og dubbingløkke. (Staffan Lindstrøm forhandler Serafiltråd). Så tvinner du tråden med CDC-fibrene slik at fibrene står ut som på en flaskekost.

4: Fukt fingrene og gni CDC-fibrene i tvinneretningen. Da får du en ganske lodden tråd som du surrer på krokskaftet som vanlig dubbing. Hvis du ikke vil bruke CDC som kroppsmateriale kan du sjølsagt bruke annen dubbing. Dubb fram til der vingen skal bindes inn.

5: Fest vingen. Du kan bruke løse CDC-fibre eller hele CDC-fjær av den typen som ikke har midtstamme. Vingen bør være lengre enn kroken.

6: Fest flere CDC-fibre på bindetråden som under punkt 3 og dubb fram mot hodet på flua og tilbake og litt opp på innbindingspunktet for vingen. Da vil vingefibrene legge seg ned mot kroppsdubbingen.

7: Gjenta punkt 3, men du skal IKKE fukte fingrene for å lage dubbing. Du skal bruke "flaskekosten" av CDC-fibre og surre "flaskekosten" framover mot hodet. For hvert turn stryker du CDC-fibrene bakover, og hver turn skal legges framfor det foregående. Avslutt med en pen whip finish.  

Presentasjon og taktikk:

CDC-caddis er ei meget god vårflueimitasjon. Du bør binde den i litt forskjellige krokstørrelser slik at den kan imitere både store og små vårfluer. Flua kan også bindes med sort kropp og vinge av forholdsvis få, naturlig grå CDC-fibre. Da har du en god imitasjon av ei steinflue som er god å bruke i mars/april og på høstharren.

Flua fiskes på vanlig tørrfluemaner oppstrøms, ut til siden eller nedstrøms. Noe som kan være VELDIG effektivt er å dra flua under vann. Det kan du gjøre både mens flua drifter eller etter at driftinga er ferdig og du skal dra inn flua for nytt kast. Dra inn i den hastigheten du ville ha gjort hvis du fisket med nymfe eller våtflue. CDC-fibre holder veldig godt på luft, og selv om du drar den under vann blir ikke flua våt, men den omgis av et skinnende luftlag når den er under vann. Hvis du drar og gir ut snøre, drar og gir ut snøre kan du få flua til å dykke og flyte opp igjen flere ganger i løpet av ett kast. Det at flua flyter opp for så å legge seg på overflata imiterer antagelig et klekkende insekt, noe som sulten fisk veit å sette pris på.

Mange som prøver CDC-fluer synes at de ikke fungerer noe særlig. Etter den første fisken blir de våte og er håpløse når det gjelder flyteegenskalper. Men ved riktig behandling er det ikke noe problem: Etter at du har løsna kroken fra fisken sveiper du flua mot vannflata. Da vil du fjerne alt fiskeslim. Så tar du noen kjappe bevegelser med stanga i lufta for å fjerne det meste av vannet i flua. Så klemmer du flua i noe som suger vann, amadou, syntetisk pusseskinn, e.l. Da blir flua forholdsvis tårr. Men for at CDC-fluer skal få tilbake sine gode flytegenskaper bør den impregneres i tørrfluepulver. NÅR DET GJELDER IMPREGNERING AV CDC-FLUER ER DET KUN PULVERIMPREGNERING ELLER TØRRFLUEFETT BEREGNET PÅ CDC SOM SKAL BRUKES!