Noen glimt fra insektlivet langs Glomma i midten av november.
Dagen i dag var egentlig ganske grå og trist. Men gradestokken viste noen få varmegrader, så jeg tok meg en kjapp tur til Glomma i Elverum for å se om det var noen insekter å se. Det var egentlig forbausende mye. På snøen langs elvebredden var det mest steinfluer og vårfluer å se. Det ble etter hvert skikkelig artig: Så parrende vårfluer som var brutalt angrepet av en edderkopp (men edderkoppen stakk av når jeg prøvde å fotografere den). På vannflata var det fjærmyg og sorte, grindalsfluelignende steinfluer.
 

Det var omtrent like mye steinfluer som vårfluer.


Bredden på hodet på vårflua med det latinske navnet Chaetopteryx villosa jeg så i dag var kun ca 1,5 mm, og som alle insekter er også vårfluer små kunstverk når man studerer dem nærmere.

Det var ekstra artig å se og fotografere parrende chaetopteryxer på snøen. Jeg vil tro at det største insektet (til høyre) er hunnen. Vårflua Chaetopteryx villosa (Limnephilidae) skal være en ganske vanlig vårflueart, men den kan ofte være vanskelig å få øye på siden den ikke er glad i å fly. Oftest sitter den godt gjemt i vegetasjonen. Larvene konstruerer et svakt kurvet larvehus av sand med litt innslag av plantemateriale. Ofte stikker det ut en tynn pinne i bakkant av larvehuset. Noe som er spesielt med arten er at parringa varer i flere dager. På Vestlandet klekker arten fra midten av september til midt i november.

 


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com