Renaelva I Åmot
Jeg lå ei knapp uke i Renaelva for å fiske, fotografere, være sosial, binde fluer - kort sagt for å kose meg. Noe jeg lykkes i selv om været ikke alltid var optimalt. Det beste tørrfluefisket og de beste klekkingene var i forbindelse med vindstille, litt regn eller gråvær. Dessverre var det ikke alltid vindstille.
Nattbilde fra Renaelva i Åmot
 
Fluefiske fra pontoonbåt i Renaelva
Det kom en mengde danske fluefiskere i pongtongbåter driftene ned elva. Heldigvis driftet de kjapt over de gode fiskeplassene.
Stokkender
Et hyggelig mårrabesøk av ei andemor med sine 8 dununger. De var først litt skeptiske til lille meg, men med litt tålmodighet og ikke minst mat, forsvant all skepsis.
Stokkender
 
Stokkender
 
  Stokkender
 
Stankelbein elelr Daddy Long Leg
Døgnfluer, stankelbein, fluer, vårfluer, steinfluer, fjærmygg og MYGG søkte tilflukt inne i teltet når det regna. Myggen prøvde jeg å holde på avstand ved å fyre opp flere myggspiraler.
Døgnflue
 
Myredderkopp Dolemedes fimbriatus
Akkurat som dette dyret her, en Dolomedes fimbriatus, myredderkoppen, Nordens største edderkoppart, gikk jeg på insektsjakt. Myrdderkoppen konkurrerte med harr å ørret om insektene og denne kameraten her hadde fanget ei lita, sort mikrovårflue. Denne helt utrolig gampete edderkopparten skal visstnok ikke være så alt for vanlig, og godt er nok det: Jeg antar at den ville være like lang som en finger fra tåspiss til tåspiss. Og bittet skal være smertefullt for mennesker.
Klekkende steinflue
Steinfluelarvne klatrer opp på stein, røtter, brukar og siv for å klekke til det ferdig utviklede insektet. Jeg benyttet sjansen til å få en bildeserie av klekkeprosessen.
  klekkende steinflue    
 
  klekkende steinflue    
 
  klekkende steinflue    
 
  klekkende steinflue    
 
  klekkende steinflue    
 
  klekkende steinflue
 
Døgnflue
Det var tidvis ganske godt med insekter å se på vannflata - døgnfluer, vårfluer, steinfluer og små, sorte fjærmygg. Hvis vinden hadde tatt en hvil og det var godt med insekter, kunne man ha et meget godt fiske.

I det hele tatt har vel Renaelva ikke vært bedre enn den har vært i år. I hvert fall ikke i de 35 årene jeg har fisket her. Jeg er helt overbevist om at dette skyldes fangst- og utstyrsbegrensningene fiskekortreglene har lagt opp til. Nå har de strenge fiskekortreglene fått virke i noen år, og resultatet har blitt FANTASTISK: Jeg mener at Renaelva nå er ei fiskeelv i verdensklasse når det gjelder sjansen til å få stor harr!

Det fiskes nok fremdeles med ulovlig redskap og det er nok ikke alle som slipper stor fisk ut igjen, men de aller fleste følger reglene. Nå har det blitt lovlig å fiske ut oktober. En fornuftig lovendring jeg hilser velkommen. Men jeg har et forslag til en ny fiskekortregel: Fra 15 september skal det kun være lovlig å fiske med fluefiskeutstyr (fluestang og fluesnøre). Den største trusselen mot ørretstammen i Renaelva er fiskeforskningen (sjekk http://www.glommaguiden.com/foto_2006/060430_fiskefelle.htm) og sluk- og markfiskere som tar det de får av prikkete laksefisk. Problemet med ulovlig høstfiske etter ørret vil garantert bli mindre hvis det eneste, lovlige, utstyret er ei fluestang og ikke markfiske fra kløftede kvister og rappalaer med 3 treblekroker.

Det er ikke til å komme bort i fra at de nye fiskekortreglene har møtt motstand. Særlig fra lokalbefolkninga som ønsker at alt skal være som det alltid har vært. Så jeg har et forslag til enda en ny fiskekortregel: På strekninga Løpsjøen - Glomma gjelder de samme fiskekortreglene som for Glomma i Åmot.


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com