Vanntemperaturmåling
Du har kanskje lagt merke til på FISKERAPPORTER har jeg kommet med nøyaktige målinger fra værstasjonen som nå står på Norsk Skogmuseum. Du finner værstasjonen ved Glomma ved flomsteinen like før brua til Prestøya. Det er mulig å gå opp den lille stigen, åpne døra til instrumenthytta og titte inn på instrumentene (instrumentene er beskyttet med ei innvendig glassdør).

Her kommer litt historie og opplysninger om værstasjonen: Den ble opprettet på gården Svea i 1971 og flyttet til gården Øverenget i 1974 og demontert i 1974. Da ble den gitt til Norsk Skogmuseum av Meteorologisk institutt. Meteorologisk institutt er nå på vei til å få et delvis automatisert stasjonsnett.

Stasjonen var en av ca 150 tilsvarende stasjoner som var spredt over hele landet, fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør. Instrumenthytta er hvitmalt for ikke å absorbere solstråling. Den beskytter også instrumentene mot nedbør. Den har gjennomtrekk i gulv, tak og vegger for at lufta skal kunne sirkulere fritt. Videre er det en gressmatte under hytta for å unngå oppvarming fra mørk bakke, steiner og lignende. Instrumentene står montert ca 2 m over bakkenivå.

Inne i hytta er det montert er hovedtermometer (loddrett), et maksimumstermometer (det øverste nesten vannrette) og et minimumstermometer (det nederst vannrette). I tillegg er det også et hygrometer (luftfuktighetmåler).

Ved siden av instrumenthytta med måleinstrumentene står det en nedbørsmåler.

Måleresultatene noteres på alle hverdager klokka 0900.

Bildet viser Ingvild Herberg som måler vanntemperaturen med vårt meget nøyaktige OxyGuard MiniTemp digitale termometer.

forrige bilde – neste bilde


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com