Døgnflueklekking av Baetis og Ephemerella ignita
Jeg fisket mellom klokka 1410 og 1622 i dag, og hele tida var det en liten klekking av to forskjellige døgnfluer: En liten med en kroppslengde på ca 4 mm. Den hadde 2 haletråder og knøttsmå bakvinger, altså en Baetis art. Været i dag var grått og vindstille, til dels med en og annen duskregnbyge. Typisk Baetis-vær. Den andre døgnfla som er avbildet på dette utmerkede nettstedet sittende på mitt Catch-A-Hatch nett, hadde en kroppslengde på ca 5 mm, 3 haletråder, olivengrønn kropp og stor bakvinge.

Da er det enten en Ephemerella eller en Leptophlebia-art. (sjekk bilde/tekst fra 21.06.2001). Ved å studere insektvingene i mikroskop er det tydelig at bakvingen er bred ved roten. Det er ikke bakvingen til Leptophlebia. Ved å studere nervene i framvingen ser man at 1. analnerve ender omtrent i bakhjørnet på framvingen. Dette er også et tegn på Ephemerella.

Kjennetegn for Ephemerella ignita (Alt stemmer med dette insektet. Med litt flaks vil også entomologer med greie på døgnfluer være enig med meg):
     En  av de vanligste døgnflueartene.
     Brune ringer på halen.
     Den holder gjerne framvingene ganske mye bakover når den sitter på vannflata.
     Vanlig i elver med mye vegetasjon.
     Klekker på kvelden tidlig i sesongen og på dagen seint i sesongen.
     Spinneren har brunlig kropp. (den avbildede døgnflua fikk en mye mer brunlig kroppsfarge når den ble forvandla til
          en spinner i løpet av natta. Men på undersiden var den fremdeles ganske olivengrønn).
    

Som sagt så var det grått og trist vær, vindstille og litt surt. Vanntemperaturen lå på 9 grader og vannstanden hadde sunket med 9 cm fra i går og lå på 178,01. Det var litt vak, men ikke så veldig mye. De harrene som vaket tok fluene mine når jeg kom på presentasjonshold. Fisket i dag var betydelig dårligere enn det jeg hadde på mandag. På mandag viste månefasealmanakken på GPSen min 3 fisker, i dag kun 1 fiske. 1 fisk indikerer et potensielt dårlig fiske for dagen i dag. Kanskje det er noe i dette med at godt eller dårlig fiske henger sammen med månefasene?

Mayfly- hatch
I tried to get some graylings today in the river Glomma. The fishing was not too good, i only got about 5 graylings, all on dry flies. There was a small hatch of a tiny Baetis mayfly and another, slightly longer mayfly with 3 tails and large backwings:
Probably Ephemerella ignita.

 

forrige bilde – neste bilde


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com