Rena er ei regulert elv
Slik så det ut i Rena i kveld: Steinører og strender tørrlagt på grunn av lav vannstand. Dette er den 3. gangen i år at vi har opplevd tørrlegging av Rena. Grunnen til akkurat denne tørrlegginga er at det foregår den årlige revisjonen av Høyegga kraftverk. De skal grave vekk grus og sand fra inntaket og gjør diverse arbeid inne i kraftverket.

Normal vannstand i Rena er 70 – 80 kubikk med vann i sekundet. Mesteparten av dette vannet er Glommavann som overføres fra Høyegga til Rendalen. Hadde vi ikke hatt overføringa av Glommavann ville den naturlige vannstanden i Rena gå helt ned til 7 kubikk i sekundet! Det er 7 kubikk som er minstevannsføringa i Rena nå.

7 kubikk er veldig lite vann. Den laveste vannstanden jeg har opplevd på de 33 årene jeg har fiska i Rena var for noen titalls år siden. Da var vannstanden på det laveste bortimot 7 kubikk. Storsjødemningen måtte repareres, og for å gjøre reparasjonsarbeidet var det planlagt en total tørrlegging av Rena nedstrøms Storsjødemninga!! Denne tørrlegginga fikk Fylkesmannens godkjenning!!!!! Disse planene ble heldigvis forandret etter at en utenbygds fluefisker ved navn Staffan Lindstrøm undersøkte alternative måter å gjennomføre reparasjonsarbeidet på og han greide å skape såpas mye støy at reparasjonsarbeidet ble gjennomført med dykkere. Det var en utrolig massedød av insekter, men neste år var insektlivet som det pleide å være. Det sier seg selv at tørrlegginger har en negativ innvirkning på insektlivet i elva. Men tørrlegging har kun korttidsvirkninger på insektlivet. Det er også vært å merke seg at insektlivet i Rena har blitt rikere etter reguleringa.

Mange spør seg hvorfor regulanten ikke kan slippe litt mer vann fra Storsjøen for å jevne ut tørrelggingene nedstrøms Storsjødemninga. Grunnen er enkel: Økonomi. 1 cm lavere vannstand i Storsjøen tilsvarer 5 kubikk i ett døgn. Verdien av dette vannet med en noenlunde hyggelig strømpris og full utnyttelse er kr 50.000. Det er altså økonomi som gjør at regulanten sparer på en cm her og en der. Hvordan det reguleres kan også påvirkes av om det er vannrike år eller tørkeår. Hydrologene i Oslo som regulerer vannføringa fra Storsjødemninga kan være rausere med vannet hvis det er mye av det.

Det er mulig at alle tørrleggingene vi har opplevd er årsaken til at mange sportsfiskere mener at det har vært en dårlig fiskesesong i Rena i år. Rena er uten sammenligning den største turistattraksjonen i Åmot, og når det er dårlig fiske blir det færre sportsfiskere som besøker området, noe søm gjør at handelsstanden taper penger. (dette tror jeg ikke handelsstanden i Åmot er klar over)

Rena river – an regulated river
The VERY good fishing river Rena in the Åmot county is one of the best fishing rivers in Southern Norway. It is especially wellknown for its rich insects life. But since it is a regulated river the water level can drop to such a low level that the river bed is exposed and aquatic insect larvaes dies. This year we have had 3 such incidents. That might be one of the explanations for the not so good fishing season this year.

 

forrige bildeneste bilde


Til hovedsiden: www.glommaguiden.com